Over JO

Ik ben Jolanda Wennink, maar velen noemen me JO. Dat is ook waarom ik JO-qigong-taiji ben gaan heten. Lesgeven was aanvankelijk niet mijn intentie, maar tijdens mijn opleiding in 2008 moedigden mijn Chinese leraren Sui Qingbo en Lena Du Hong mij aan om les te gaan geven, simpelweg omdat ik er zelf zoveel van zou leren. En ze hadden gelijk; het is niet alleen leerzaam, maar ook ontzettend leuk om te doen! Met TaiJi en QiGong raak je eigenlijk nooit uitgeleerd; het is altijd boeiend en nooit saai. Deze ‘sport’ van meditatie in beweging wekt dezelfde passie in mij op als dansen altijd heeft gedaan, en dat enthousiasme probeer ik over te brengen in mijn lessen.

In 2018 maakte ik kennis met Chi Neng QiGong, en sinds 2019 volg ik ook de instructeursopleiding en heb ik inmiddels level 1 en level 2 afgerond. Ook deze vorm heeft mijn hart gestolen. Het vervult me met dankbaarheid telkens wanneer blijkt hoe deze bijzondere bewegingsvormen kunnen helpen. Juist ook in moeilijke tijden of wanneer je lichaam tegenstribbelt. Ja, echt… met TaiJi en QiGong krijg je meer energie

Dit zijn belangrijke waarden (bij TCG gekoppeld aan organen en emoties) die je ook kunnen helpen in het dagelijkse leven:

  1. compassie; wees vriendelijk en liefdevol (lever – boosheid)
  2. respect; vermijd extremen; houdt het midden (hart – vreugde)
  3. eerlijkheid; reageer vanuit je hart; eerlijk, open (milt – bezorgdheid)
  4. moed; sta op en doe wat je voelt dat je moet doen (longen – verdriet)
  5. discipline; leef behoedzaam en met discipline (nieren – angst)

Meer energie met TaiJi en QiGong

Niet denken, gewoon doen!

Mijn achtergrond

Na mijn opleiding aan de MTS voor Mode en Kleding, heb ik enkele jaren op kantoor gewerkt bij bedrijven als V&W, Nedlloyd en Het Loodswezen. Daarnaast runde ik parttime mijn eigen Modestudio gespecialiseerd in ballet- en theaterkleding. Momenteel werk ik 20 uur als communicatie assistent bij Portbase en geef ik QiGong en TaiJi lessen in Barendrecht.

Met een achtergrond in dans en later TaiJi en QiGong, ontwikkelde ik in 2010 ook mijn eigen Dans-qigong. Na het afronden van opleidingen in QiGong en TaiJi, blijf ik mijzelf constant bijscholen om me verder te verdiepen.

Geboren in Rotterdam en getogen in Den Haag, woon ik nu in Barendrecht met mijn partner Raymond en onze lieve Cocker Spaniël, VINO. Op de foto zie je hem met mijn lerares Lena Du Hong. Ondanks dat zij eigenlijk bang was voor honden, wordt VINO liefkozend onze “Qi-hond” genoemd door haar. Hij vergezelt me soms naar mijn lessen sinds hij een puppy is. Net als TaiJi en QiGong, brengt hij veel plezier, rust en Qi in ons leven. Het is een lieverd.

Wat heeft JO zoal gedaan?

Vanaf 10 jr

vanaf mijn 10e jaar

dansen; mijn passie

Bewegen op muziek is altijd mijn passie geweest. Als peuter begon ik met klassiek ballet en vanaf mijn 10e jaar danste ik in een demonstratiegroep met verschillende dansstijlen. Ook heb ik nog als invaller kort les mogen gegeven bij dansschool K’dans in Zwijndrecht, wat een geweldige ervaring was. Helaas moest ik na vele jaren stoppen vanwege chronische blessures. Maar bewegen blijft voor mij essentieel om mijn lichaam soepel te houden. Dus ik moest iets anders zoeken.

intensief de opleiding vanaf 2008

QiGong en TaiJi

Toen ik niet meer kon dansen, begon mijn zoektocht naar een sport waarin ik kon blijven bewegen en vooral plezier kon beleven. Uiteindelijk vond ik mijn weg naar de TaiJi-lessen van judo-coach Chris de Korte, gevolgd door lessen bij Hettie v.d. Broek en toen bij Fonchi. In 2008 begon ik met de opleidingen QiGong en later TaiJi in Oostenrijk, onder leiding van Sui Qingbo en Lena du Hong (zie foto hieronder). Dankzij TaiJi en QiGong ben ik grotendeels van mijn blessures en chronische pijnklachten afgekomen. In overleg met mijn huisarts ben ik zelfs gestopt met bloeddrukpillen. Sinds 2019 ben ik ook bezig met Chi Neng QiGong en ben ik nu ook instructeur level 1 en 2 in deze vorm. Een vorm die een mooie verrijking is en nog meer verdieping geeft.

tot nu

mijn passie weer gevonden

TaiJi sprak me meteen aan. Het was iets waar ik echt van genoot en waar ik meer van wilde leren. Ik begon met een docentenopleiding die een jaar duurde, gegeven door Professor Sui Qingbo en QiGong-therapeute Lena du Hong van het LaoShan-Zentrum in Schwarzenberg am Bohmerwald, Oostenrijk. Het was een bijzondere ervaring waar ik veel van heb geleerd en nog steeds leer. Daarna volgde ik een vervolgopleiding in TaiJi, inclusief zwaard, stok en waaier. Ik blijf me elk jaar verder ontwikkelen bij Lena en Qingbo en ga daarom elk jaar terug naar Oostenrijk voor hun lessen. Ik ben zelfs twee keer drie weken met hen naar China geweest, waar we dagelijks trainden en de cultuur opsnoven. Ook een bijzondere ervaring; in Portugal deed ik examen voor Chi Neng QiGong instructeur level 1. Deze vorm van QiGong staat centraal bij het begrijpen van de wetten van het leven en de verbinding tussen alles om ons heen: de natuur, de maatschappij en de mensen. Een veelgehoorde spreuk is: “We maken een sprong van het domein van Zekerheid naar het koninkrijk van Vrijheid.”

Mijn ervaring

belangrijk is het om

je grenzen te kennen

Dankzij QiGong heb ik mijn grenzen beter leren kennen, waardoor ik nu ook weer kan dansen. Zoals te zien is op de foto hieronder. Hier gaf ik een demo van de Dans-qigong in China. Het was best eng om dit voor een grote zaal vol Chinezen te laten zien, terwijl mijn verhaal ook nog eens in het Chinees werd verteld op de achtergrond.

Met TaiJi en QiGong leerde ik mijn eigen grenzen nog beter kennen. Ik heb zelfs ervaren dat sommige kwalen en blessures zijn verminderd of verdwenen, wat boven de verwachting van de doktoren was! Mijn rug, nek, voeten en houding zijn aanzienlijk verbeterd. De overbelaste gewrichten met artrose in mijn voeten zijn soepeler geworden en doen vrijwel geen pijn meer. Mijn dreigende nekhernia is verdwenen, mijn rug is veel sterker geworden, evenals mijn bovenbenen. Ik ben zelfs in overleg met mijn huisarts gestopt met bloeddrukpillen (erfelijk). TaiJi en QiGong zijn nu een vast dagelijks onderdeel van mijn leven geworden, net als tandenpoetsen. Iets wat ik elke dag gewoon doe. Ik weet nu beter waar mijn grenzen liggen en kan daar op een andere, betere manier mee omgaan. Ik gun deze ervaring aan iedereen die dagelijks met pijn leeft. Ik weet wat het was. In mijn lessen deel ik graag mijn ervaringen in de hoop zo veel mogelijk mensen te kunnen helpen.

zo goed als

geen heftige blessures meer

Ouder worden en uitdagende gebeurtenissen kunnen ons allemaal uit balans brengen, maar met TaiJi en QiGong kun je jezelf aanzienlijk beter voelen. Ik heb zelf ervaren hoeveel verschil het kan maken. Wil jij ook weer lekker in je vel zitten en streven naar geestelijke en lichamelijke balans? Doe dan mee aan een introductieles om te ontdekken of het iets voor jou is en bij je past. Bekijk hier ons lesrooster voor meer informatie.

Ontdek ook de ervaringen van andere cursisten die TaiJi en QiGong beoefenen op ons tabblad Ervaringen.